cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.
logo-head
czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii. 
Dodano: 07.12.2023

Zobacz również

Na 20 najszybciej rozwijających się miast Europy, aż 10 znajduje się w Polsce.
logo-head
Dodano: 12.12.2025
W 2006 r. rabusie napadli na bank w argentyńskim Acassuso. Uciekli z 8 mln dol., wcześniej częstując zakładników napojami, pizzą i śpiewając „Sto lat”. Na końcu zostawili zabawkowe pistolety i list: „Chcieliśmy ukraść pieniądze, nie waszą sympatię”.
logo-head
Dodano: 11.12.2025
Zanim człowiek zaczął je hodować, bojowniki żyły w małych jeziorach, rozlewiskach, rowach ryżowych i sadzawkach z małą ilością tlenu. Z czasem zaczęły pomagać farmerom, zjadając larwy komarów.
logo-head
Dodano: 11.12.2025
Wisława Szymborska miała bon na darmowe jedzenie w każdym KFC. Polska noblistka, znana ze skromności, nigdy z niego nie korzystała, chociaż uwielbiała hot wingsy.
logo-head
Dodano: 11.12.2025
Na Staten Island w Nowym Jorku funkcjonuje restauracja Enoteca Maria, w której gotują babcie. Poza standardowym menu włoskim babcie pochodzące z krajów z całego świata gotują potrawy z krajów swojego pochodzenia
logo-head
Dodano: 11.12.2025