
Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.

czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii.

Dodano: 07.12.2023
Zobacz również
Dodano: 16.05.2025
Dodano: 15.05.2025
Dodano: 15.05.2025
Dodano: 15.05.2025
Dodano: 15.05.2025