cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.
logo-head
czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii. 
Dodano: 07.12.2023

Zobacz również

Spokojnie. To tylko dwóch mistrzów Hiszpanii.
logo-head
Dodano: 16.05.2025
FC Barcelona zdobyła Mistrzostwo Hiszpanii.
logo-head
Dodano: 15.05.2025
Tak wyglądają nowo narodzone jeżyki.
logo-head
Dodano: 15.05.2025
Tak wyglądają nowo narodzone jeże.
logo-head
Dodano: 15.05.2025
Dariusz Szpakowski, kończy dzisiaj 74 lata. Sto lat Panie LegenDariuszu
logo-head
Dodano: 15.05.2025