![](https://bezuzyteczna.pl/uploads/posts/10698/c/zrzut_ekranu_20_TuMMkJ.png)
Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.
![logo-head](https://bezuzyteczna.pl/img/site/logo-head.jpg)
czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii.
![](https://bezuzyteczna.pl/img/site/logo.png)
Dodano: 07.12.2023
Zobacz również
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024