cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Najnowsze badania pokazują, że ograniczenie spożywania posiłków ma pozytywny wpływ na długość życia oraz zdrowie.
logo-head
czytaj dalej
Badanie na ten temat zostało opublikowane na łamach "Science Signaling", a jego głównymi autorami są prof. Bruno Conti oraz prof. Gary Siuzdaka z Scripps REsearch Institute w Kalifornii. Jak się okazuje - znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii przynosi ogromne korzyści dla zdrowia - spadek ryzyka zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę oraz schorzenia neurodegeneracyjne, w tym alzheimera. Jeden z autorów pracy - prof. Conti tłumaczy, że spożywanie przez ssaki mniejszej ilości pokarmu prowadzi do obniżenia temperatury ciała, a to z kolei aktywuje procesy komórkowe, które wpływają na przedłużenie życia i poprawę jego jakości.
Źródło:  naukawpolsce.pap.pl
Dodano: 23.09.2020
autor: MarcinZbezu

Zobacz również

Dokładnie za 100 dni będziemy siedzieć przy wigilijnych stołach.
logo-head
Dodano: 15.09.2025
Robert Lewandowski strzela swoją pierwszą i drugą bramkę w nowym sezonie ligi hiszpańskiej. Barcelona wygrywa z Valencią 6:0.
logo-head
Dodano: 14.09.2025
W jakim kraju spotkaliście się z najbardziej nieprzyjaznymi ludźmi podczas swojej wizyty?
logo-head
Dodano: 14.09.2025
Reprezentant Polski Jakub Kamiński zapisał się wczoraj w historii jako strzelec najpóźniejszego gola w dziejach Bundesligi – trafił w 104. minucie!
logo-head
Dodano: 14.09.2025
Bartosz Zmarzlik po raz szósty zdobył tytuł indywidualnego mistrza świata na żużlu!
logo-head
Dodano: 13.09.2025