![](https://bezuzyteczna.pl/uploads/posts/550/c/robin_stickel_t_S8HqUw.jpg)
Najnowsze badania pokazują, że ograniczenie spożywania posiłków ma pozytywny wpływ na długość życia oraz zdrowie.
![logo-head](https://bezuzyteczna.pl/img/site/logo-head.jpg)
czytaj dalej
Badanie na ten temat zostało opublikowane na łamach "Science Signaling", a jego głównymi autorami są prof. Bruno Conti oraz prof. Gary Siuzdaka z Scripps REsearch Institute w Kalifornii. Jak się okazuje - znaczne ograniczenie ilości spożywanych kalorii przynosi ogromne korzyści dla zdrowia - spadek ryzyka zachorowania na raka, choroby serca, cukrzycę oraz schorzenia neurodegeneracyjne, w tym alzheimera. Jeden z autorów pracy - prof. Conti tłumaczy, że spożywanie przez ssaki mniejszej ilości pokarmu prowadzi do obniżenia temperatury ciała, a to z kolei aktywuje procesy komórkowe, które wpływają na przedłużenie życia i poprawę jego jakości.
Źródło: naukawpolsce.pap.pl
![](https://bezuzyteczna.pl/img/site/logo.png)
Dodano: 23.09.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024
Dodano: 26.07.2024