
Najnowsze badania pokazują, że weganie są bardziej narażeni na złamania kości, niż osoby spożywające produkty mięsne.

czytaj dalej
W badaniu wzięto pod uwagę dane od 55 tysięcy względnie zdrowych dorosłych zamieszkujących Wielką Brytanię. Na podstawie szczegółowego wywiadu naukowcy sklasyfikowali tę grupę i podzielili ją na osoby spożywające mięso, wegetarian oraz wegan. Jak się okazuje - u weganie mieli aż o 43% większe prawdopodobieństwo złamań kości.
"Wyniki analizy potwierdzają rosnącą liczbę badań nad zdrowiem kości z uwzględnieniem spożycia białka i wapnia, jak również BMI. A białko i wapń to dwa główne składniki kości" – powiedział Lauri Wright, dietetyk z Uniwersytetu Północnej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.
"Wyniki analizy potwierdzają rosnącą liczbę badań nad zdrowiem kości z uwzględnieniem spożycia białka i wapnia, jak również BMI. A białko i wapń to dwa główne składniki kości" – powiedział Lauri Wright, dietetyk z Uniwersytetu Północnej Florydy, który nie był zaangażowany w badania.
Źródło: www.focus.pl

Dodano: 01.12.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 07.06.2025
Dodano: 07.06.2025
Dodano: 07.06.2025
Dodano: 05.06.2025
Dodano: 05.06.2025