
Naukowcy potwierdzają: kanapki smakują nam bardziej, gdy ktoś je dla nas przygotuje.

czytaj dalej
Badacze z Carnegie University w Pensylwani uważają, że odpowiedź leży w tym, że przedłużona ekspozycja na bodziec (kanapkę) zmniejsza reakcje fizjologiczne i behawioralne (chęć jej spożycia). Mówiąc prościej: obserwowanie, jak kanapka powstaje sprawia, że wydaje się ona mniej nowatorska, a tym samym mniej pożądana. Podobne zjawisko działa przy wielokrotnym wystawianiu na ten sam pokarm: piąty kęs czekolady jest mniej pożądany niż pierwszy.

Dodano: 14.10.2022
Zobacz również
Dodano: 18.10.2025
Dodano: 18.10.2025
Dodano: 18.10.2025
Dodano: 18.10.2025

Pies o imieniu Bella stał się światowym viralem dzięki swojemu uroczemu uśmiechowi.

czytaj dalej
Poznajcie Bellę - uroczą suczkę, która podbiła serca internautów swoim niezwykłym uśmiechem. Dziś śledzą ją już tysiące fanów, zachwycając się jej codziennymi przygodami w towarzystwie futrzanych braci, Buddy’ego i Birdiego. Razem tworzą wyjątkową paczkę, która wywołuje ogromne poruszenie w sieci.

Dodano: 18.10.2025