cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Nazwa "pierogi ruskie" nie jest związana z Rosją. Ten rodzaj pierogów pochodzi z Galicji Wschodniej, a w Rosji pierogi ruskie nie są znane.
logo-head
czytaj dalej
Pierogi ruskie swoją nazwę zawdzięczają Rusi czerwonej - krainie historycznej leżącej na terenie Galicji Wschodniej. Przepis na tradycyjne ruskie jest prosty - ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Źródło:  pl.wikipedia.org
Dodano: 22.09.2020
autor: MarcinZbezu

Zobacz również

Kobiety inwestorki w długim terminie osiągają lepsze wyniki niż mężczyźni, bo rzadziej podejmują impulsywne decyzje.
logo-head
Dodano: 18.11.2025
Były reprezentant Polski Eugen Polanski obejmuje na stałe stanowisko trenera Borussii Moenchengladbach.
logo-head
Dodano: 18.11.2025
Nicola Zalewski nie zagra w pierwszym meczu barażowym w walce o awans na Mistrzostwa Świata.
logo-head
Dodano: 18.11.2025
Wygraliśmy z Maltą 3:2. Zapomnijmy o tym meczu.
logo-head
Dodano: 17.11.2025
Sędzia analizował sytuację na karnego, ale zapomniał, żeby sprawdzić, czy był tam spalony.
logo-head
Dodano: 17.11.2025