
Nazwa "pierogi ruskie" nie jest związana z Rosją. Ten rodzaj pierogów pochodzi z Galicji Wschodniej, a w Rosji pierogi ruskie nie są znane.

czytaj dalej
Pierogi ruskie swoją nazwę zawdzięczają Rusi czerwonej - krainie historycznej leżącej na terenie Galicji Wschodniej. Przepis na tradycyjne ruskie jest prosty - ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Źródło: pl.wikipedia.org

Dodano: 22.09.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 20.03.2025
Dodano: 20.03.2025

Łukasz Skorupski będzie pierwszym bramkarzem Reprezentacji Polski w rozpoczynających się eliminacjach Mistrzostw Świata.

czytaj dalej
Skorupski rozpocznie eliminacje w bramce. Wierzę, że będzie to dobry wybór dla naszej kadry – stwierdził selekcjoner podczas oficjalnej konferencji.

Dodano: 20.03.2025

Polskie truskawki zajęły 2. miejsce w rankingu 100 najlepszych owoców na świecie.

czytaj dalej
Truskawki kaszubskie przegrały jedynie z grecką brzoskwinią Rodakina Naoussas w najnowszym rankingu portalu Food Atlas.

Dodano: 20.03.2025
Dodano: 20.03.2025