Nazwa "pierogi ruskie" nie jest związana z Rosją. Ten rodzaj pierogów pochodzi z Galicji Wschodniej, a w Rosji pierogi ruskie nie są znane.
czytaj dalej
Pierogi ruskie swoją nazwę zawdzięczają Rusi czerwonej - krainie historycznej leżącej na terenie Galicji Wschodniej. Przepis na tradycyjne ruskie jest prosty - ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Źródło: pl.wikipedia.org

Dodano: 22.09.2020
autor: MarcinZbezu
Zobacz również
Dodano: 08.11.2025
Burger Drwala wraca 19 listopada. Do wyboru będziemy mieli: klasycznego, z chrzanem, z kurczakiem, ogniste papryczki, oraz z żurawiną. Do oferty wrócą także frytki zakręcone z sosem śmietanowym.
czytaj dalej
Ceny burgerów będą się wahać od około 29,90 do 32,90 zł w zależności od wersji.

Dodano: 18.11.2022
Dodano: 08.11.2025
Dodano: 08.11.2025
Dodano: 07.11.2025