cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.
logo-head
czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii. 
Dodano: 07.12.2023

Zobacz również

Salvadorowi Dalí często udawało się unikać płacenia za napoje i posiłki, rysując na czekach, dzięki czemu stawały się one bezcennymi dziełami sztuki.
logo-head
Dodano: 07.12.2025
7 dziwnych sposobów na kontrolowanie swojego ciała.
logo-head
Dodano: 07.12.2025
Brakuje Ci energii? Ochlap twarz zimną wodą.
logo-head
Dodano: 07.12.2025
Jesteś zdenerwowana? Ściśnij nos – uspokoisz się.
logo-head
Dodano: 07.12.2025
Nic Ci się nie chce? Wymyj zęby słabszą ręką - dezorientacja pobudzi mózg do działania.
logo-head
Dodano: 07.12.2025